“Det gör vi sedan”
Ett vanligt uttryck och samtidigt en förbannelse.
Den senaste i raden av “det gör vi sedan” har sysselsatt Vendela under hela november, december och januari. (med undantag för jul och nyårshelgerna)
All räls som är lagd under vår ombyggnad av spårplanen för “Lokverkstadsgenomfarten” och nybyggnaden av “Tågmagasinet ” har lämnat mängder av rälsspik som inte är helt nertryckta, eller så saknas spiken helt och hållet. Men nu är rälsspikningen avklarad.

“Solkurvor”
Ett nygammalt problem på RR har manifesterat sig under denna vintersäsong, men på ett för RR ovanligt sätt.
Solkurvor orsakas av skillnaden mellan hög luftfuktighet på sommarhalvåret och låg luftfuktighet på vinterhalvåret, den låga luftfuktigheten krymper trä och då kan rälsen bukta ut precis som en solkurva.
Ett fenomen som troligen de flesta inom MJ Hobbyn är bekanta med.
Men i Tågmagasinet har fenomenet gestaltat sig på ett lite annorlunda sätt. Vi har valt att löda alla rälsskarvar och joiners som ligger under körbordet. Motivering, vi vill minimera risken för problem där. Konsekvensen blev att hela rörelsen hamnade i den första olödade skarven utanför körbordet, glappet mellan rälerna har blivit stort.
Så stort att ett hjul med lätthet ramlar ner. INTE BRA!
I våra två helixar har vi hellödad räls, (samma motivering som för Tågmagasinet) som är bra mycket längre än rälsen i Tågmagasinet.
Men där har vi inget problem med solkurvor.
Våra helixar är byggda av bockad plåt och pålimmad Tritex, (porös board) som rälsen är spikad i. Metallen påverkas inte av luftfuktighet och rörelse som blir i Tritexen, hmm. Faktum är att vi vet inte om det finns någon rörelse, för vi har aldrig haft något problem med våra helixar.
I Tågmagasinet har vi ett problem att lösa, men vi har ingen uppenbar lösning.
Rälslängden som är lödad är ca. 3,5m.
a. Ponera att man fixerar rälsen med lim, (där glappet är) Skulle all rörelsen kunna hamna i andra ända där rälsen slutar med en stoppbock, utan att skapa solkurvor på vägen.
b. Om vi överdriver spikningen till två spik i varje slipers. Ett försök att efterlikna betongslipers.
c. Eller är det bättre att använda lim för att “Limma” fast slipersen på Tritexen. Lim fördärvar Tritexens förmåga att dämpa ljud. (som är orsaken till varför vi använder Tritex)

Har du någon idé
Som kan lösa vårt problem, skicka gärna ett mail till oss.
Du hittar vår adress under “Kontakt”

/Lennart